Με τις τιμές σε πολλά βασικά καταναλωτικά αγαθά να αυξάνονται, οι Αλβανοί δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα. Ειδικοί αποδίδουν την αύξηση σε αρκετούς παράγοντες, από τη φορολογική πολιτική μέχρι τη χαμηλή παραγωγικότητα και τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά.
"Τα προϊόντα πετρελαίου και τροφίμων σημείωσαν σημαντική αύξηση τιμών, έπειτα από την αύξηση στις τιμές της διεθνούς αγοράς", ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αρντιάν Φουλάνι σε συνέντευξη Τύπου στα τέλη Φεβρουαρίου. "Τα προϊόντα αυτά συμβάλουν σε περίπου 80% της συνολικής αύξησης".
Καθώς περίπου το 40% του προϋπολογισμού μιας μέσης Αλβανικής οικογένειας καλύπτει τα έξοδα διατροφής, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι αυξήσεις των τιμών σε αυτό τον τομέα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές. "Οι νέες τιμές στα γεωργικά προϊόντα επηρεάζουν κυρίως τις οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα", ανέφερε ο Φουλάνι.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας (INSTAT), ο πληθωρισμός από έτος σε έτος ήταν 4,5% το Φεβρουάριο. Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα αμφισβητεί τον αριθμό αυτό, κατηγορώντας την INSTAT ότι συγκαλύπτει την πραγματική εικόνα για να προστατεύσει την κυβέρνηση.
"Το τελευταίο δίμηνο, όλες οι Αλβανικές οικογένειες δυσκολεύονται με την ακατάσχετη αύξηση των τιμών, οι οποίες έχουν προκληθεί επίσης από μονοπώλια διεφθαρμένης ομάδας πολιτικών που βρίσκονται στην εξουσία", ανέφερε ο Έριον Μπράτσε, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές Μαρτίου.
Οι καταναλωτές παραπαίουν επίσης από την επιβολή ΦΠΑ 10% στα φάρμακα. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ριντβάν Μπόντε αναφέρει ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της αγοράς και να δοθεί ένα τέλος σε συγκεκριμένες αμφιλεγόμενες πρακτικές.
"Η τρέχουσα αγορά θα γίνει πιο ανταγωνιστική και θα αποφευχθούν οι καταχρηστικές τιμές", ανέφερε.
Επιβάλλεται επίσης ΦΠΑ 20% σε πολλές επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως αυτές που παρέχονται από δικηγόρους, οδοντιάτρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και κτηνιάτρους. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει αυξήσει το φόρο κατανάλωσης για τσιγάρα, λαμπτήρες, πλαστικό και το βασικότερο όλων, το πετρέλαιο.
Άλλες αυξήσεις τιμών έχουν αποδοθεί στην παγκόσμια αγορά. Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε την αύξηση τιμών για τα σιτηρά, αναφέρουν οι Αρχές, προκαλώντας αύξηση του κόστους για τα υποπροϊόντα τους.
"Η αύξηση της τιμής του ψωμιού είναι αποτέλεσμα διεθνών αυξήσεων στις τιμές αλευριού στα χρηματιστήρια. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόνο το 20% των αναγκών", ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας Γκεντς Ρούλι.
Ως χώρα χαμηλής παραγωγικότητας, η Αλβανία εισάγει τα περισσότερα τρόφιμά της και άλλα προϊόντα, ειδικά από χώρες της ΕΕ. Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι η παραγωγικότητα ενός Αλβανού αγρότη είναι τέσσερις φορές χαμηλότερη από αυτή αγροτών σε άλλες χώρες της περιοχής και 20 φορές χαμηλότερη σε σύγκριση με την ΕΕ.
Η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει πλήξει έντονα και την Αλβανική οικονομία, καθώς η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εμπορικό συνεργάτη της Αλβανίας.
SETimes.com.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου