Τελευταία νέα :

Η υγεία του νεογνού κατά τον τοκετό σχετίζεται με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Νέα Υόρκη: Η κατάσταση της υγείας του νεογνού τα πρώτα λεπτά μετά τον τοκετό μπορεί να σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας μετέπειτα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics.

Το σκορ Apgar που εξάγεται για όλα τα νεογνά τα πρώτα πέντε λεπτά της ζωής τους μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις για τον μελλοντικό κίνδυνο του παιδιού ως προς το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Το νεογνικό σκορ Apgar βασίζεται σε αρκετές φυσικές ενδείξεις, περιλαμβανομένης της αναπνοής, του καρδιακού ρυθμού και του μυικού τόνου. Σκορ 7 ή υψηλότερο θεωρείται φυσιολογικό, ενώ το 9 ή 10 είναι απόδειξη ότι το παιδί βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αάρχους διαπίστωσαν μεταξύ περισσοτέρων από 980.000 παιδιών από την Δανία, ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης του συνδρόμου αυξανόταν όσο έπεφτε το σκορ Apgar.

Συγκριτικά με παιδιά που είχαν σκορ 9 ή 10, όσα είχαν 5 ή 6 είχαν 63% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Και όσα είχαν σκορ Apgar 1 έως 4 είχαν 75% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Στις ΗΠΑ, μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν ένα στα 10 παιδιά σχολικής ηλικίας έχει διαγνωστεί με το συγκεκριμένο σύνδρομο, σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών.
Σε τι ακριβώς μεταφράζονται τα νέα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Ένα μη φυσιολογικό σκορ Apgar μπορεί να αντανακλά κάποιου είδους στρες κατά την διάρκεια της κύησης ή του τοκετού (όπως μειωμένη παροχή οξυγόνου) που μπορεί να συντελεί στην μετέπειτα εκδήλωση του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
«Μπορεί να υπάρχουν πολλά αιτία για το χαμηλό σκορ Apgar και το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά η μελέτη μας δεν δείχνει κάποιον συγκεκριμένο παράγοντα», εξηγεί ο Δρ Κάρστεν Ομπελ που πήρε μέρος στην ερευνητική ομάδα.
Αρκετές μελέτες έχουν σχετίζει τον πρόωρο τοκετό με αυξημένο κίνδυνο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτιολόγηση. Τόσο ο πρόωρος τοκετός όσο και το χαμηλό σκορ Apgar μπορεί να είναι δείκτες μιας λιγότερο καλής εμβρυϊκής ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην δανέζικη μελέτη πήραν μέρος 980.902 παιδιά που είχαν γεννηθεί την περίοδο 1988-2001. Εξ αυτών, 8.234 είχαν διαγνωστεί με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, τα περισσότερα αγόρια.
Ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως ο πρόωρος τοκετός, το οικογενειακό εισόδημα, το μητρικό κάπνισμα, και το μορφωτικό επίπεδο, ο κίνδυνος του συνδρόμου ήταν υψηλότερος για τα παιδιά με σκορ Apgar κάτω του 7.
Πάντως, η πλειοψηφία των παιδιών στην μελέτη δεν διαγνώστηκαν με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, ανεξαρτήτως του σκορ Apgar. Και δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η σχέση σκορ-συνδρόμου έχει τελικά πρακτικούς υπαινιγμούς.
Εξάλλου στην συγκεκριμένη μελέτη, η ικανότητα του σκορ Apgar να προβλέψει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου, δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.
Μελλοντικές μελέτες θα ξεσκεπάσουν τους λόγους του συσχετισμούς σκορ Apgar και συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Διαδώστε το :
 

© Copyright ΤΕΡΙΑΧΑΤΙ 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.